Tranen stonden in zijn ogen. Toen ik mijn zoon een privéles van mijn salsa-docenten cadeau had gedaan voor zijn 10de verjaardag.

Hij heeft een passie: dansen.  Hij danst vanaf dat hij zes jaar oud was en vanaf zijn 10de mocht hij, na de privéles, meedoen in de salsa-lessen voor volwassenen bij salsa-docenten die zelf twee keer Nederlands kampioen zijn geworden. Ze geloofden in hem.

Vanaf zijn 10de weet hij dat hij later een dansschool wil beginnen. Een dansschool waar ook danslessen voor kinderen worden gegeven in allerlei dansstijlen. Van salsa tot hiphop tot modern.

Hij gelooft echt in zichzelf en zijn kunnen en werkt knalhard aan zijn droom. Hij heeft meegedaan aan de mooiste workshops, danswedstrijden, audities, docentenopleidingen die je maar kunt bedenken. Hij is pas 16 jaar. Mijn zoon is een verlegen hooggevoelige jongen, en hij maakte zich zichtbaar. Op zijn manier: door te dansen op zijn manier met alles wat hij heeft geleerd van de beste teachers. Als hij danst straalt hij een megapower uit.

Laatst ging ik met hem mee naar een hip hop auditie. Er deden bijna 300 mensen mee. Na een wachtrij van anderhalf uur mocht hij zijn ding doen. Hij was niet door. En toch was hij heel blij. Hij had namelijk het volgende geleerd:

 • Ze moesten dansen met veel mensen in een kleine ruimte. Hij moest zijn plek claimen om zich zichtbaar te maken. Het inzicht dat hij had was dat hij het eerste gedeelte veel bezig was geweest met opletten of hij niet tegen iemand aan danste.
 • Er waren drie rijen. Voor, midden, achter. Vooraan stonden de kleintjes en die mochten vooraan blijven staan. Er werd aan de middelste en achterste rij gevraagd te wisselen van rij. Niemand wilde achteraan staan met als gevolg dat het in de middelste rij erg druk was. Mijn zoon vertelde dat hij later toch echt naar de achterste rij is gegaan. Daar was het niet druk en omdat het niet druk was kon hij zich beter concentreren op zijn dans en ervan genieten. Hij deedt wat een ander liever niet wilde doen.
 • Hij was niet door maar vond dat niet erg. “Ik ga heel veel audities doen want er komt ooit een auditie waar ik wel door ben. En ondertussen kan ik ervaring opdoen, leren en groeien,” zei hij.
 • Na de audities heeft hij zich ‘s avonds meteen opgegeven voor een nieuwe auditie. Hij kwam in de actiestand.
 • Hij was dankbaar; “dankjewel mama, dat je met mij mee wilde gaan”. Ik ben zijn support. Altijd. Het maakt mij niet uit hoe hij het doet, zolang hij er maar van geniet. Hij heeft het nodig dat ik er ben, om advies te geven, om te empoweren soms zonder iets te zeggen en soms zelfs zonder zijn dans te zien.

Ik kon zijn mooie inzichten meteen vertalen naar online ondernemerschap, mijn passie 😉 Want online ondernemerschap is als een dansauditie:

 1. Is wat jij doet nog steeds jouw passie? Blijf jezelf die vraag regelmatig stellen.
 2. Claim je plek in business. Maar doe dat vooral op je eigen manier!  Wil je niet zo ‘schreeuwerig’ of opvallend aanwezig zijn op bijvoorbeeld social media. Laat op een andere manier zien dat jij er bent en wat jij te bieden hebt. ‘Dans’!
 3. Doe soms een stap terug en ga in de achterste rij staan. Stap even uit je business om dingen helder te bekijken en te verbeteren.
 4. Doe af en toe eens een ‘business auditie’. Ik bedoel niet dat je je moet vergelijken met anderen. Juist niet. Maar vraag je volgers waar ze behoefte aan hebben. En doe daarna de auditie met je eigen business. Kijk wat je kunt verbeteren. Er valt altijd iets te verbeteren 😉 En zoals mijn business mentor zegt: Maak een masterpiece en blijf dit constant verbeteren.
 5. Kom in de actie-stand en ga doen. Gewoon DOEN.
 6. Je hoeft het niet alleen te doen. Ja het dansen, dat moet JIJ doen. En voor de rest mag je anderen inhuren die goed zijn in waar ze goed in zijn. Zie dit vooral als investering en niet als kostenpost. Een virtual assistant, een online business manager of een andere expert op het gebied van online business kunnen heel veel werk uit handen nemen en voor meer omzet zorgen.